Húsvéti italok
2006.08.09. 16:10
Húsvéti italok
10 tojássárgája, 20 dkg szitált porcukor, 2,5 dl tejszín, fél liter konyak. A tojássárgáját és a porcukrot egy tálban habverővel elkeverem. Lassan belekeverem a tejszínt. A tálat egy melegvizes fürdőbe állítva kézi keverőgép legalacsonyabb fokozatán addig keverem, míg sűrű krémmé nem válik. A tálat jeges vízbe állítom és addig verem, míg le nem hűlt. A tálat kiveszem a meleg vízből és vékony sugárban beleöntve jól belekeverem a konyakot. A habos likőrt egy tölcséren át lassan beletöltögetem az üvegbe, míg teljesen tele nem lesz. Két nap után már meg lehet kóstolni. A likőrt hűvös, sötét helyen tároljuk. Fogyasztát előtt jól rázzuk fel. A felbontott üveget hamarosan el kell fogyasztani.
5 sárgája, 25 dkg cukor, 1 cs vaniliáscukor, 2,5 dl tejszín, 1/8 l tej, 1/8 l tisztaszesz. A sárgáját habosra keverem a cukrokkal. Hozzáadom a tejszínt, a tejet és az alkoholt. Jól elkeverem és üvegekbe töltöm. A üvegeket jól ledugaszolva 2 hónapig nem bántom.
25 dkg mandula, 20 dkg cukor, fél rúd vanilia, 8 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl tojáslikőr. A mandulát forró vízbe áztatom, a héját lehúzom és a cukorral mozsárban összetöröm. Beleteszem a vaniliás tejbe és lassú tűzön 8-10 percig forralom. A tűzről levéve lehűtöm, hozzáadom a tejszínt és a likőrt, majd jéghidegen kehely poharakban kínálom. (F)
40 dkg pisztáciafagylalt, 1 dl tejszín, 7 dl száraz fehérbor, 15 dkg ananász, 15 dkg banán, 1 narancs, 2 mandarin. A fagylaltot a tejszínnel és a borral simára keverem. Az ananászt kisebb darabokra vágom, hozzáadom a karikára vágott banánt, a gerezdekre szedett narancsot és a mandarint. Ráöntöm a híg fagylaltot, majd talpas poharakba töltöm és jól lehűtöm. (F)
|