Tormás ételek2
2006.08.09. 16:16
Tormás ételek2
2 dl tej, 2 dkg vaj, vagy margarin, 1 ek liszt, 2 ek reszelt torma, 1 ek citromlé, 1 ek cukor, pici só. A tejből, lisztből és vajból besamel-t főzök, majd elkeverem benne a frissen reszelt tormát. Cukorral, citromlével és sóval ízesítem.
1 kg kocsonyahús, 1 dl száraz fehérbor, 2 ek frissen reszelt torma, 5-6 szem feketebors, darabka citromhéj, 1 babérlevél, 1 ek ecet, 1 liter víz. A nagyobb darabokra vágott húst az ecetes, boros, borsos, babérleveles vízben puhára főzöm, majd frissen ráreszelem a tormát.
3-4 csirkemell, 1 leveskocka, 3 ek frissen reszelt torma, 5 szem feketebors, 1 babérlevél, 1 ek. ecet. A csirkemelleket a leveskockás, borsos, babérleveles vízben puhára főzöm, majd frissen ráreszelem a tormát.
2 nyers csülök, egy nagy fej hagyma, egy fakanálnyi zsír, 2 ek liszt, 20 dkg torma, egy pohár tejföl, só, kömény, cukor, ecet. A tisztított csülköket besózom, majd kevés zsírt aláöntve a hagymával és köménymaggal kuktában mintegy 40 percig párolom. A többi zsíron megpirítom a lisztet, majd vízzel felengedem, beleteszem a frissen reszelt tormát, tejfölözöm, sóval, ecettel, cukorral ízesítem. Jól összeforralom és ráöntöm a felszeletelt csülkökre.
60 dkg cupákos marhahús (pl marhafartő), 1 csomó levesszöldség, 3 fej hagyma, 3-4 szem szegfűszeg, 1 babérlevél, törött bors, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 10-12 dkg frissen reszelt torma, fél liternyi húsleves, cukor, só. A húst a tisztított zöldségekkel és két fej hagymával, a babérlevéllel és szegfűszeggel felteszem főni. Közben elkészítem a tormamártást: A vajból és a lisztből világos rántást készítek, a húslével felengedem és ebbe teszem a tormát és a harmadik hagymát reszelve. Borsozom, sózom, cukrozom, felforralom és a felszeletelt főtt húsra öntöm.
|