Húsvéti ételek főtt tojásból
2006.08.09. 16:36
Húsvéti ételek főtt tojásból
Háromszínű tojás 3 keménytojás, zöld tojásfesték, piros tojásfesték, fokhagymás majonéz, mentalevelek. Egy tojást zöldre, egyet pedig pirosra festek, a harmadikat fehéren hagyom. A tojásokat a Magyar zászló szinei szerint újra összerakom. Egy tányéron szépen elrendezem őket. Fokhagymás majonézzel és mentalevelekkel díszítem.
|
Töltött tojás (körözöttel)5 keménytojás, 12 dkg Körözött 1, szezonzöldségek a díszítéshez. A főtt tojásokat meghámozom, hosszában elfelezem és kiszedem a sárgáját (a sárgájából más ételt, pl. tojássalátát készíthetek). A körözöttmasszát beletöltöm a fél tojásokba. Szezonzöldségekkel díszítem.
|
Zebratojás5 fehér keménytojás, 5 sötét keménytojás, 3-4 ek majonéz, 5 teafilter, 3-4 ek szójamártás. Az előző recept szerint készül, csak felváltva pakolom a kétfajta színű tojást. A sötét tojást úgy készítem, hogy 3 deci vízben megfőzöm a teát és beleteszem a szójamártást. Ebbe még melegen bepakolom és áztatom 4-5 órán keresztül a megtisztított tojásokat. A hidegtálat díszítem vele.
|
Töltött tojás (garnélával)8 tojás, 4 EK tejföl, néhány főtt garnélarák, só, bor, a díszítéshez kaporágacskák. A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem, szitán áttöröm, összekeverem a tejföllel, sóval, borssal és a garnélákkal. Teáskanállal visszatöltöm a tojásokba. A tetejét kaporágacskákkal díszítem. |
Töltött tojás (házikolbásszal)5 tojás, 4 dkg paprikás házikolbász, lilahagyma. A főtt tojásokat meghámozom és hosszában kettévágom. A lilahagymát megtisztítom és karikákra vágom. A kolbászt felkarikázom és két-két karikát fektetek a tojásfelületekre. Hagymakarikákkal díszítem.
Töltött tojás 5 tojás, 4-5 dkg májkrém, vagy kenőmájas, 1 kk mustár, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin, késhegynyi majoranna. A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.
Tojás aszpikban1 sárgarépa, 1 karfiolrózsa, só, 2 dkg zselatin, ecet, 4 keménytojás, petrezselyemzöld. A kockákra vágott sárgarépát és a karfiolrózsát lobogó sós vízben megfőzöm. A beáztatot zselatint feloldom a zöldséglében (fél liter) és az ecettel savanyítom. 4 tálacskába fél centi vastag kocsonyát öntök. A dermedést követően elosztom rajta a felkarikázot tojásokat, illetve a főt zöldségeket, majd ráöntöm a lehűlt, de még folyékony kocsonyalevet. Dermedés után az aszpikos tálkákat kiborítom és petrezselyemzölddel díszítem.
|