Húsvéti sütik
2006.08.09. 16:39
Húsvéti sütik
3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg őrölt mandula, vagy dió, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 3-4 szem őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál kakaó, savanykás lekvár, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, a díszítéshez apró szines cukorkák. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a mandulát, a fűszereket, meg a cukrot hozzákeverjük. (liszt nem kell hozzá) Fólián, vagy lisztezett deszkán félcenti vastagra nyújtjuk és tojásformával kiszúrjuk, vagy papírból készült tojásformát rátéve körülvágjuk. Óvatosan, nehogy deformálódjék, kizsírozott, kilisztezett sütőlemezre fektetjük. Előmelegített sütőben kis lángon kb 25 percig sütjük, , ha túl forró a sütő, a mandula megkeseredik. Amikor kihűlt, savanykás lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk és apró szines cukorkákkal, vagy cukormázzal, mandulával, mogyoróval, kandírozott gyümölccsel díszítjük. (236)
A tésztához: 8 EK liszt, 8 EK porcukor, 8 tojás, késhegynyi sütőpor. A krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 EK liszt, 2 dl tej, 1 citrom, citrommáz, apró szines cukorkák (egérszar). A tésztához valókból vékony piskótát sütünk. Közben keménypapírból egy akkora tojásformát vágunk ki, ami a sütőlap felére bőven ráfér. A piskótára fektetve két tojásalakú lapot vágunk ki belőle. A krémhez az öt deka vajból, a lisztből és a tejből kevergetve besamel-t főzünk, majd kihűtjük. A maradék vajhoz a besamelt kanalanként hozzákeverjük. Végül a porcukorral habosra kikeverjük és tovább keverve a citrom levét apránként beledolgozzuk. Ezután a finomra reszelt citromhéjat hozzáadjuk és a piskótalapot megtöltjük vele. A tetejét citrommázzal, cukorkákkal díszítjük.
Crunchy Nuts, Cornflakes, vagy más száraz pehely, 15 dkg csokoládé, 2 EK kakaópor, 2 EK cukor, 2 EK vaj, húsvéti édességek. A csokit darabokra töröm és a vajjal vízfürdő felett megolvasztom, belekeverem a kakaót és a cukrot. A Cornflakes-et kissé összetöröm - de nem porítom - és a csokoládéba keverem. A Cornflakes mennyiségét érzéssel kell megállapítani, hogy fészek legyen belőle. Egy desszertes tálat kibélelek alufóliával és egy kanállal belesimítom a masszát, majd hűtőbe teszem. kihűlés után leveszem az alufóliát, egy szalvétára teszem és megtöltöm édességekkel. (mandulaforgácsokat is tehetek bele).
|