Rétesek
2006.08.09. 16:41
Rétesek
Fél kg liszt, 2 + 5 dkg zsír, 1 tojás, 4 dl langyos víz, só, sósvíz. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojást és az olvasztott zsírt (2 dkg), a tésztát kidolgozom, tenyeremmel csapkodom, ütögetem, míg a tál faláról el nem válik. Két részre osztom és letakarva 20 percig pihentetem. Egy liszttel megszórt kendőn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott zsírral, majd óvatosan kihúzom. Leszedem a vastag szélét.
25 dkg liszt, 2 + 2 dkg vaj, 1 tojás, 1 és negyed deci langyos víz, só. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojást és az olvasztott vaj felét, a tésztát kidolgozom, tenyeremmel csapkodom, ütögetem, míg a tál faláról el nem válik. Két részre osztom és letakarva 30 percig pihentetem. Egy liszttel megszórt kendőn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott vajjal, majd óvatosan kihúzom (nem maradhat vastag széle).
28 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 ek fehérbor, 1 tk rum, 4 dkg cukor, 1 csipetnyi só. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojássárgáját, az olvasztott vajat (10 dkg), a bort, a rumot és a cukrot, majd hólyagosra jól kidolgozom. Két részre osztom és letakarva fél óráig pihentetem. Egy liszttel megszórt asztalkendőn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott vajjal, majd óvatosan kihúzom (nem maradhat vastag széle).
Almás rétes 1 kg alma, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 5 dkg mazsola, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom. Az almákat meghámozom, lereszelem és elkeverem a porcukorral, az őrölt fahéjjal, a darált dióval, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával. A réteslapokat ezzel a töltelékkel töltöm meg, majd megsütöm.
35 dkg sovány túró, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dkg mazsola, 1 dkg gríz, 1 citrom, 2 tojás, 1,5 dl tejföl. Egy keverőtálban jól elkeverem a vajat a porcukorral és a tojássárgájával, amit reszelt citromhéjjal ízesítek. Hozzákeverem a grízt, az áttört túrót, a tejfölt, a beáztatott mazsolát és a porcukorral kemény habbá vert fehérjét. Könnyedén összekeverem és az előkészített réteslapokat ezzel a töltelékkel töltöm meg.
30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 25 dkg alma, 5 dkg vaj, 3 dkg mazsola, 1 citrom, 2,5 dl tej A tejet kevés cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítve felfőzöm. Beleteszem az őrölt mákot és simára keverem. Beleteszem a mazsolát és hűlni hagyom. Az almákat meghámozom, lereszelem és kinyomkodom, majd a mákos töltelékhez adom. Ezzel a töltelékkel töltöm meg a lapokat.
15 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 2 EK tejszín. Az őrölt dióte elkeverem a cukorral és a tejszínnel. Ezzel a töltelékkel megtöltöm az előkészített réteslapokat, feltekerem őket és a szokásos módom megsütöm.
Fél kg cseresznye, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg cukor. A cseresznyét kimagozom és enyhén kinyomom. Az előkészített réteslapokat megszórom morzsával, elosztom rajtuk a cseresznyét, megszórom cukorral, feltekerem és a szokásos módon megsütöm.
Fél kg meggy, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg cukor. A meggyeket kimagozom és enyhén kinyomom. Az előkészített réteslapokat megszórom morzsával, elosztom rajtuk a meggyet, megszórom cukorral, feltekerem és a szokásos módon megsütöm.
Fél kg szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg cukor, 1 dl rum, 1 dl víz. A szilvát kimagozom és szeletekre vágom. A cukrot felfőzöm a víz és a cukor keverékében, majd 10 percig párolom benne a szilvát. Az előkészített réteslapokat megszórom morzsával, elosztom rajtuk a szilvafőzetet, feltekerem és a szokásos módon megsütöm.
|